bijuterii BIJUTERII CAPRIS
bijuterii bijuterii bijuterii Pitesti, Arges, Romania
bijuterii bijuterii bijuterii      
bijuterii bijuterii bijuterii bijuterii
bijuterii bijuterii
Acasa bijuterii
Despre Capris
Galerie bijuterii
  Contact
Inele    Cercei    Lantisoare    Bratari    Verighete    Pandantive   
Despre...   Platina    Aur    Argint    Diamante    Perle    Pietre pretioase    Ingrijire bijuterii   

    Multe materiale au fost folosite de-a lungul vremii pentru confectionarea bijuteriilor, dar, gratie calitatilor sale fizice inegalabile, materialul cel mai utilizat si mai dorit a fost si este aurul (simbol Au), metal fascinant care nu isi va pierde din stralucire niciodata.
    In timpurile incasilor aurul era considerat ca un fragment de Soare cazut pe Pamant. Era venerat ca Dumnezeu al lor si il adorau. Acelasi loc il ocupa aurul si la mesopotamieni si egipteni unde il simboliza pe Ra, Zeul Soarelui. La crestini, aurul este simbolul luminii supranaturale emanate de Sfantul Spirit. O data cu mileniul II inainte de Hristos aurul este consacrat ca sigurul etalon de valoare. In Anatolia primele dovezi despre utilizarea aurului la bijuterii au peste 7.000 de ani vechime. In acelasi spatiu grecii, romanii apoi bizantinii au contribuit la evolutia bijuteriilor din aur, traditie ridicata de otomani la nivelul unei forme de arta.
    Aurul este foarte dens (19,32 grame/cm cub), motiv pentru care bijuteriile din aur masiv sunt foarte grele. Proportia aur intr-un aliaj (cu argint, cu cupru, cu platina sau nichel) se exprima in karate (prescurtat k); un karat reprezinta 1 parte metal pretios dintr-un total de 24 parti de aliaj (a nu se confunda cu caratul, unitate de masura a masei pietrelor pretioase, prescurtat ct). Aurul pur are 24k (puritate 99,999%) si de regula nu se foloseste la bijuterii. Bijuteriile sunt de obicei confectionate din 18 parti aur si 6 parti cupru (cel de 18 carate) sau din 14 parti aur si 10 parti cupru (cel de 14 carate). Culoarea unei bijuterii din aur depinde de continutul de aur, aurul utilizat in bijuterii fiind galben, rosiatic sau alb. Aurul roz sau rosu este un aliaj cu cupru iar cel alb este un aliaj de aur trecut printr-o baie de rodium care ii confera acestuia stralucire, il innobileaza si ii da un aspect diferit de aurul traditional (mai cenusiu sau foarte alb).
    O alta forma de exprimare a continutului de aur dintr-un aliaj este finetea - care exprima in miimi continutul de aur din aliaj. Marcajele de pe bijuterii reprezinta finetea (417, 500, 585, etc.) sau numarul de carate (10k, 12k, 14k, etc.):
    - 9 karate (9k), 9 parti Au din 24 parti aliaj - continut de aur 37,5%, finete 375
    - 10 karate (10k), 10 parti Au din 24 parti aliaj - continut de aur 41,67%, finete 417
    - 12 karate (12k), 12 parti Au din 24 parti aliaj - continut de aur 50%, finete 500
    - 14 karate (14k), 14 parti Au din 24 parti aliaj - continut de aur 58,33%, finete 585
    - 18 karate (18k), 18 parti Au din 24 parti aliaj - continut de aur 75%, finete 750
    - 20 karate (20k), 20 parti Au din 24 parti aliaj - continut de aur 83,33%, finete 833
    - 22 karate (22k), 22 parti Au din 24 parti aliaj - continut de aur 91,67%, finete 916
    - 24 karate (12k), 24 parti Au din 24 parti aliaj - continut de aur 99,99%, finete 999
    Bijutierii creaza diversele culori si nuante ale aliajelor de aur prin aliere cu unul sau mai multe metale. Aurul galben este creat prin aliere cu cupru si argint. Aurul verde contine argint, cupru si zinc, iar cu element de aliere doar cuprul, aurul are o nuanta roz. Aurul alb contine nichel sau platina sau paladiu, zinc si cupru. Deseori aurul alb este placat cu rodiu.
    Aurul turcesc are de obicei o culoare mai intens aurie, mai apropiata de aurul pur. Dincolo de curentele trecatoare ale modei, culoarea naturala a aurului atrage si seduce. Din acest motiv aurul turcesc a fost si este o alegere castigatoare in lupta cu timpul.
    Bijuteriile turcesti de astazi incoroneaza astfel o traditie milenara. Acumularea experientei tehnologice a permis transformarea unui mestesug rafinat intr-o ramura economica prospera. Turcia exporta bijuterii de aur in peste 80 de state ale lumii, pe piete extrem de pretentioase cum sunt Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Elvetia si Japonia.
    Calitatea deosebita a bijuteriilor din aur turcesti a fost recunoscuta de principalii concurenti italieni, care au ales Turcia pentru productia propriilor creatii. Cand cumparati bijuterii italiene, sunt sanse mari sa fi fost produse de fapt in Turcia!
    Exista cativa factori care influenteaza valoarea unei bijuteri din aur:
    - Design: designul bijuteriilor le creste valoarea, mai ales daca sunt unicate.
    - Finisajul: finisajele speciale ale aurului (mat sau sablat) se adauga la costul bijuteriei din aur.
    Uitati-va cu atentie la langa marcajul care indica numarul de karate al bijuteriei si la montura, in cazul in care ai ales o bijuterie cu piatra pretioasa sau semipretioasa. Este foarte important sa fie lucrata cu grija, finisata, iar piatra sa fie bine prinsa.


Design and Web Development - DWD.RO